Goed onderhoud is het behoud van je schoenen!

Goed onderhoud is het behoud van je schoenen!

 

Wist je dat als je je schoenen behandeld met de juiste producten je schoenen veel langer meegaan. Vaak weten we niet goed welk onderhoud er nou goed past bij onze schoenen, of worden de schoenen bijvoorbeeld alleen bij de aankoop voorzien van een waterafstotende laag, dit is echter niet voldoende om je schoenen echt lang mooi te houden. Ik zal je dan ook uitleggen welke onderhoudsproducten je nodig hebt bij welke schoen.

Glad leer

Bij glad leer is het belangrijk om het leer goed te voeden en dit kun je het beste doen door ze in te poesten met schoencrème van VG in de gewenste kleur en gebruik te maken van een speciale inpoetsborstel, deze borstel is rond en daarmee kun je door draaiende bewegingen te maken de poest goed in de diepe vezels van het leer poetsen. Als dit klaar is laat je de poets, enige tijd hou hiervoor in ieder geval 30 minuten aan, intrekken en kun je ze uitpoetsen met een uitpoetsborstel, hierdoor poets je de overige poets weg en gaan de schoenen weer mooi glanzen. Als je klaar bent met poetsen gebruik dan altijd hierna een water en vuilafstotende van Bama, Carbon pro of de diervriendelijke variant van Piggy Proof. Deze spray zorgt ervoor dat water en vuil niet in het leer trekken waardoor de schoenen veel langer mooi blijven. Kies je voor de Carbon pro spray is het belangrijk om de schoenen 1x in de 30 dagen in te spuiten op 30 cm afstand en de spray 30 minuten in te laten trekken oftewel de 3x 30 formule geeft het beste resultaat, ga je voor de Bama of piggy proof spray is het handig om de schoenen wekelijks in te spuiten en aan te raden is om de schoenen extra in te spuiten na een heftige regenbui of na het poetsen van de schoenen. Belangrijk is ook om de schoenen buiten in te spuiten voor een goede ventilatie.

Schoonmaken van de schoenen. Als je schoenen hebt van glad leer en je spuit ze regelmatig in met een water- en vuilafstotende spray is het heel makkelijk om je schoenen schoon te maken. Laat vuil eerst opdrogen en borstel de schoenen daarna af met een zachte borsten, hiervoor kun je de uitpoetsborstel gebruiken. Vervolgens poets je je schoenen in de kleur van je schoenen en poets je ze uiteraard ook uit. Als je helemaal klaar bent spuit je je schoenen opnieuw in met een water en vuilafstotende spray.

 

Suede leer

Veel mensen hebben er moeite mee om suède schoenen mooi te houden. Eigenlijk is het makkelijk om deze schoenen te onderhouden. Allereest is het belangrijk om de schoenen regelmatig in te spuiten met een water en vuilafstotende spray. (Bama of Carbon Pro) Verder zijn er speciale suède borstels en gummen te koop, hiermee kun je de vezel mooi egaal maken en vlekjes eruit borstelen. Ook zijn er speciale deppers te koop in verschillende kleuren, je kunt met het sponsje wat op het flesje zit een deppende beweging maken om zo de kleur te herstellen. Deze deppers zijn er van het merk Marla Het is belangrijk om na elke behandeling de schoen opnieuw in te sprayen met de water en vuil afstotende spray.

Schoonmaken van de schoenen.

Als je schoenen hebt van suède leer en je spuit ze regelmatig in met een water- en vuilafstotende spray is het heel makkelijk om je schoenen schoon te maken. Laat vuil eerst opdrogen en borstel de schoenen daarna af met een zachte borstel, hiervoor kun je de uitpoetsborstel gebruiken als het goed is veeg je het vuil er zo af is dit niet het geval gebruik dan de koperen kant van de Suede borstel. Als je dit gedaan hebt kan het zijn dat de kleur wat faler geworden is en dan kun je gebruik maken van de kleurdepper. Spuit je schoenen opnieuw in met de water en vuilafstotende spray.

Nubuck leer

 

Nubuck leer is eigenlijk glad leer wat opgeschuurd is. Op het oog lijkt het heel veel op suède leer maar de vezel is vaak iets fijner. Je behandelt de schoen wel hetzelfde als suède leer. Spuit de schoenen regelmatig in met een water en vuilafstotende spray ( Bama of Carbon pro) en gebruik de suède borstel of gum. (Belangrijk om te weten is dat als je kiest voor de Suede borstel je alleen de rubber kant kan gebruiken om krassen te voorkomen)Er zijn ook deppers van Marla met een sponsje erop te koop in verschillende kleuren, dep de schoen helemaal hiermee in en je haalt de kleur weer helemaal terug. Na het deppen en borstelen is het van belang om de schoen opnieuw in te spuiten, je haalt met de behandelingen de beschermlaag van de spray weg. Wat wel een verschil is met suède is dat je deze schoenen eventueel kunt gaan poetsen en dan krijg je glad leer. Ik raad dit aan te doen als je de schoenen niet meer netjes krijgt.

Schoonmaken van de schoenen.

Als je schoenen hebt van nubuck leer en je spuit ze regelmatig in met een water- en vuilafstotende spray is het heel makkelijk om je schoenen schoon te maken. Laat vuil eerst opdrogen en borstel de schoenen daarna af met een zachte borsten, hiervoor kun je de uitpoetsborstel gebruiken als het goed is veeg je het vuil er zo af is dit niet het geval gebruik dan de rubberen kant van de Suede borstel. Als je dit gedaan hebt kun je de schoenen met de kleur depper behandelen mocht dit nodig zijn en spuit je je schoenen opnieuw in met de water en vuilafstotende spray.

Leer met print

Bij schoenen die een print hebben is de print meestal in het leer gedrukt je zult dan ook geen verschillen voelen. Het is niet handig om deze schoenen te poetsen omdat de print dan gaat verkleuren, het beste wat je kunt doen is insprayen met de universele water en vuil afstotende spray van Bama. Als je dit regelmatig doet blijft de print heel mooi. Eventueel vuil kun je laten opdrogen en dan afborstelen en altijd na het borstelen de schoen opnieuw inspuiten.

Schoonmaken van de schoenen.

Als je schoenen hebt met een print en deze is van nubuck leer gemaakt en je spuit ze regelmatig in met een water- en vuilafstotende spray is het heel makkelijk om je schoenen schoon te maken. Laat vuil eerst opdrogen en borstel de schoenen daarna af met een zachte borsten, hiervoor kun je de uitpoetsborstel gebruiken als het goed is veeg je het vuil er zo af. Als je gladleren schoenen hebt met een print en je hebt ze regelmatig ingespoten met een speciaal water en vuilafstotende spray dan borstel je het vuil er ook zo af, hierna kun je schoenen inpoetsen met een delicate crème en natuurlijk na de behandeling de schoenen opnieuw inspuiten met een water en vuilafstotende spray.

Synthetisch Mesh

Schoenen met geweven materialen waar geen leer aan te pas komt kun je het beste afnemen met een vochtig doekje en daarna de schoen laten drogen. Ik zal de schoenen niet te nat maken, anders duurt het te lang voordat ze droog zijn. Je mag schoenen nooit op of bij de kachel laten drogen hierdoor kan het materiaal hard worden, of krimpen.

Schoonmaken van de schoenen.

Als de schoenen uitsluitend bestaan uit stof kun je je schoenen schoonmaken met Biotex of eventueel in een hoeslaken in de wasmachine op de laagste temperatuur. Laat de schoenen ten alle tijden aan de lucht drogen voorkom de droger of de kachel de schoenen kunnen hierdoor namelijk hard worden!

Lakleer

 

Lakleer zijn leren schoenen die voorzien zijn van een laklaag. Het is belangrijk om deze laag te verzorgen en dat kun je doen met een speciale lakolie van het merk Marla. Deze olie zorgt ervoor dat de laklaag niet gaat barsten en je houdt de glans mooi. Verder hoef je aan deze schoenen niks te doen. Dus eigenlijk zijn ze heel makkelijk te onderhouden.

Schoonmaken van de schoenen.

Als je schoenen hebt van lakleer ben eigenlijk zo klaar met het schoonmaken hiervan. Je kan de schoenen als er vuil opzit afnemen met een doekje het liefst droog of zeer licht vochtig, daarnaast is het belangrijk om de schoenen regelmatig in te smeren met een speciale lakolie om zo het leer te voeden en ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven glanzen, doe dit eens in de 2 weken zo ongeveer. Verder hoef je niets te doen aan lakleer.

Gevet Nubuck

 

Gevet nubuck leer is eigenlijk een nubuckleren schoen waar een vettige laag overheen is aangebracht. Dit voor een robuustere uitstraling en voor het gemak van het onderhoud.  Als het leer er enigszins uitziet als geruwd leer en het voelt vettig aan dan heb je te maken met gevet nubuck leer. Je kunt de schoenen behandelen met een water en vuilafstotende spray van Carbon pro of Bama en inpoetsen met een waxcreme.

Schoonmaken van de schoenen. Als je schoenen hebt van gevet nubuckleer en je spuit ze regelmatig in met een water- en vuilafstotende spray is het heel makkelijk om je schoenen schoon te maken. Laat vuil eerst opdrogen en borstel de schoenen daarna af met een zachte borstel, hiervoor kun je de uitpoetsborstel gebruiken als het goed is veeg je het vuil er zo af. Als je dit gedaan hebt kun je de schoenen met een ledervet insmeren en laat je het even intrekken. Vervolgens spuit je je schoenen opnieuw in met een water en vuilafstotende spray.

 

Gevetleer/Juchtleer

 

Gevet leer is glad leer voorzien van een laag juchtvet. Dit is een ledervet die transparant is maar wel de kleur helemaal terug haalt. Je hoeft de schoen alleen maar regelmatig in te poetsen en dan ben je al klaar. Het leer wordt hierdoor gevoed, en de schoen is gelijk water en vuil afstotend. Om er extra voor te zorgen dat vuil niet in het leer trekt is het wel aan te raden om een water en vuilafstotende spray te gebruiken en dan zou ik kiezen voor de Carbon pro spray.

Schoonmaken van de schoenen.

Als je schoenen hebt van gevet leer/ juchtleer en je spuit ze regelmatig in met een water- en vuilafstotende spray is het heel makkelijk om je schoenen schoon te maken. Laat vuil eerst opdrogen en borstel de schoenen daarna af met een zachte borsten, hiervoor kun je de uitpoetsborstel gebruiken als het goed is veeg je het vuil er zo af. Als je dit gedaan hebt kun je de schoenen met een ledervet insmeren en laat je het even intrekken. Vervolgens spuit je je schoenen opnieuw in met een water en vuilafstotende spray.

Vragen?


Heb je toch nog vragen of twijfels? Stel deze gemakkelijk via de chatlink of whatsapp link onderaan deze pagina en wij helpen je graag verder. Natuurlijk kun je ook altijd bellen naar een van onze winkels. Als het druk is in de winkel zijn wij niet altijd in de gelegenheid de telefoon op te nemen maar spreek je naam en telefoonnummer in en we bellen je zo snel mogelijk terug.