Goed onderhoud is het behoud van je schoenen!

Wij begrijpen dat je goed wilt lopen
82467602_111473660294526_7072894481773046647_n

Goed onderhoud is het behoud van je schoenen!

Wist je dat als je je schoenen behandeld met de juiste producten je schoenen veel langer meegaan. Vaak weten we niet goed welk onderhoud er nou goed past bij onze schoenen, of worden de schoenen alleen bijvoorbeeld bij de aankoop voorzien van een waterafstotende laag, dit is echter niet voldoende om je schoenen echt lang mooi te houden. Ik zal je dan ook uitleggen welke onderhoudsproducten je nodig hebt bij welke schoen.

 

 

Glad leer.

Bij glad leer is het belangrijk om het leer goed te voeden en dit kun je het beste doen door ze in te poesten met een speciale inpoetsborstel, deze borstel is rond en daarmee kun door draaiende bewegingen te maken de poest goed in de diepe vezels van het leer poetsen. Als dit klaar is laat je de poets enige tijd intrekken en kun je ze uitpoetsen, hierdoor poets je de overige poets weg en gaan de schoenen weer mooi glanzen. Als je klaar bent met poetsen gebruik dan altijd hierna een water en vuilafstotende spray, dit zorgt ervoor dat de je minder snel natte voeten krijgt als het regent en vuil trekt niet in het leer.

 

 

Suede leer

TempImg
TempImg

Veel mensen hebben er moeite mee om suède schoenen mooi te houden. Eigenlijk is het makkelijk om deze schoenen te onderhouden. Allereest is het belangrijk om de schoenen regelmatig in te sprayen met een water en vuilafstotende spray. (Bama of Carbon Pro) Als je de schoenen dagelijks gebruikt mag dit zeker 1 keer in de maand gebeuren. Verder zijn er speciale suède borstels en gummen te koop, hiermee kun je de vezel mooi egaal maken en vlekjes eruit borstelen. Ook zijn er speciale deppers te koop in verschillende kleuren, dep de schoen hiermee in en de kleur is weer als nieuw. Deze deppers zijn er van het merk ………… Het is belangrijk om na elke behandeling de schoen opnieuw in te sprayen.

 

 

Nubuckleer.

TempImg

Nubuck leer is eigenlijk glad leer wat opgeschuurd is. Op het oog lijkt het heel veel op suède leer maar de vezel is vaak iets fijner. Je behandelt de schoen wel hetzelfde als suède leer. Spray de schoenen regelmatig in met een water en vuilafstotende spray en gebruik de suede borstel of gum. Er zijn ook flacons met een sponsje erop te koop in verschillende kleuren, dep de schoen helemaal hiermee in en je haalt de kleur weer helemaal terug. Na het deppen en borstelen is het van belang om de schoen opnieuw in te sprayen, je haalt met de behandelingen de beschermlaag van de spray weg. Wat wel een verschil is met suède is dat je deze schoenen eventueel kunt gaan poetsen en dan krijg je glad leer. Ik raad dit aan te doen als je de schoenen op een andere manier niet meer netjes krijgt.

 

Gevet leer/juchtleer.

TempImg

Gevet leer is glad leer voorzien van een laag juchtvet. Dit is een ledervet die transparant is maar wel de kleur helemaal terug haalt. Je hoeft de schoen alleen maar regelmatig in te poetsen en dan ben je al klaar. Het leer wordt hierdoor gevoed, en de schoen is gelijk water en vuil afstotend.

 

 

 

Lakleer.

TempImg

Lakleer zijn leren schoenen die voorzien zijn van een laklaag. Het is belangrijk om deze laag te verzorgen en dat kun je doen met een speciale lakolie. Deze olie zorgt ervoor dat de laklaag niet gaat barsten en je houdt de glans mooi. Verder hoef je aan deze schoenen niks te doen. Dus eigenlijk zijn ze heel makkelijk te onderhouden.

 

 

Leer met printen.

TempImg

Bij schoenen die een print hebben is de print meestal in het leer gedrukt je zult dan ook geen verschillen voelen. Het is niet handig om deze schoenen te poetsen omdat de print dan gaat verkleuren, het beste wat je kunt doen is insprayen met de universele water en vuil afstotende spray van Bama. Als je dit regelmatig doet blijft de print heel mooi. Eventueel vuil kun je laten opdrogen en dan afborstelen en altijd na het borstelen de schoen opnieuw insprayen.

 

 

Sportschoenen met geweven materialen

TempImg

Schoenen met geweven materialen waar geen leer aan te pas komt kun je het beste afnemen met een vochtig doekje en daarna de schoen laten drogen. Ik zal de schoenen niet te nat maken, anders duurt het te lang voordat ze droog zijn. Je mag schoenen nooit op of bij de kachel laten drogen hierdoor kan het materiaal hard worden, of krimpen.