Voetklachten

Voeten kunnen allerlei voetklachten hebben. Aangeboren voetproblemen of slecht schoeisel kunnen een oorzaak zijn van heel wat klachten. Voor meerdere klachten zoeken wij met jou een passende oplossing. Hier vind je al een kleine sortering aan veel voorkomende voetklachten.

voetpijn

Hielspoor
Achilles Tendonitis

Krabbelteen
Morton's neuralgie
Metatarsalgie

Peesplaatontsteking
Boogpijn
Platvoet

Hielspoor
Achilles Tendonitis

Bunion

Hamerteen / klauwteen
Griekse voet

Hallux limitus / Rigidus
Hallux valgus

  • Hielspoor/Calcaneus(spoor)
  • Doorgezakte voorvoet
  • Peesplaatontsteking
  • Bunion
  • Zenuwbeknelling/ Mortonse Neuralgie
  • Hallux Valgus, Rigidus en Limitus

 

Hielspoor/Calcaneus(spoor)

Een hielspoor is een benige uitgroei aan de onderkant van het hielbeen. Het ontstaat door langdurige overbelasting van de voet, wat kan leiden tot ontstekingen en pijn aan de hiel.

Oorzaken
Een hielspoor wordt vaak veroorzaakt door overbelasting van de peesplaat (fascia plantaris) die de hiel met de voorvoet verbindt. Andere oorzaken zijn overgewicht, ongeschikt schoeisel, veel staan of lopen op harde ondergronden, en afwijkende voetstanden.

Behandeling
Behandelingen richten zich op het verminderen van pijn en ontsteking. Dit kan door rust, ijsapplicatie, rekoefeningen, en het dragen van steunzolen/ comfortzolen of goed dempende schoenen. In ernstige gevallen kan fysiotherapie of een injectie met corticosteroïden nodig zijn kan de fysiotherapeut kiezen voor een shockwave behandelingen.

Schoenadvies:

  • Schoenen met iets hakhoogte zorgen voor minder druk op de hielen
  • Schoenen met een dempende zool geven ook verlichting.o
  • Een goed voetbed kan het verschil maken, je kunt kiezen voor een comfortzool van Aetrex, deze hebben een goede boogondersteuning om zo de druk onder de voeten beter te verdelen. Je kunt bij de Beterlopenwinkels vrijblijvend een 3D voetscan laten maken.

Schoenen met een goede afwikkelzool zorgen voor een natuurlijk looppatroon en halen de druk van de hielen af. Schoenen van Finnamic (finnComfort) modellen als KarlaLuise en George van Ganter maar ook de sportschoenen van Mizuno zijn voorbeelden van schoenen die de hielspoorklachten kunnen verlichten

Doorgezakte voorvoet

Doorgezakte voorvoet.
Een doorgezakte voorvoet, ook wel bekend als metatarsalgie, ontstaat wanneer de middenvoet doorzakt en de drukverdeling onder de voet verandert. Dit kan leiden tot pijn en ongemak, vooral bij het lopen of staan.

Oorzaken:
De oorzaken van een doorgezakte voorvoet zijn divers. Vaak speelt overbelasting door bijvoorbeeld intensief sporten of langdurig staan een rol. Andere factoren zijn overgewicht, verkeerde schoenen, leeftijd en anatomische afwijkingen, standsafwijkingen van de voeten.

Behandeling:
Behandeling van een doorgezakte voorvoet begint meestal met rust en het vermijden van belasting. Daarnaast kunnen steunzolen helpen om de druk beter te verdelen en de voetboog te ondersteunen. Schoenen met de juiste pasvorm zijn zeer belangrijk om de pijn te verlichten.

Schoenadvies:

  • Let op dat de loopzolen niet te dun en te soepel zijn
  • Schoenen met een stijvere loopzool zorgen voor een betere afwikkeling van de voeten en ontlasten daardoor de voorvoeten
  • Dit kan ook door schoenen met een rondlopende loopzool
  • Draag schoenen met de juiste lengte- en breedtemaat en leestvorm
  • Laat een 3D voetscan maken (vrijblijvend) en probeer eens een comfort inlegzool
  • Schoenen van Durea, Gijs, lomer model spider, Kea en Karma van Solidus en verschillende modellen van Ganter en FinnComfort zijn schoenen die de voorvoet ontlasten.

Zenuwbeknelling/Mortonse neuralgie

Mortonse neuralgie/ zenuwbeknelling.
Mortonse neuralgie, ook bekend als Mortonse neuroom, is een pijnlijke aandoening aan de voet veroorzaakt door een verdikking van het weefsel rond een zenuw vaak tussen de derde en vierde teen. Deze verdikking leidt tot zenuwirritatie en scherpe, brandende pijn, vaak gepaard met tintelingen of gevoelloosheid in de tenen. Ook kan het zijn dat deze zenuw bekneld dit geeft dezelfde symptomen.

Oorzaak.
De oorzaak van Mortonse neuralgie is meestal langdurige druk of irritatie van de zenuw door slecht passende schoenen, hoge hakken, of intensieve sportactiviteiten. Mensen met platvoeten (doorgezakte voorvoet) of een hoge voetboog lopen ook een verhoogd risico.

Behandeling.
Behandeling omvat vaak conservatieve maatregelen zoals het dragen van ruime schoenen, inlegzolen of steunzolen, en rust. Indien deze niet effectief zijn, kunnen corticosteroïde-injecties of, in ernstige gevallen, chirurgische ingrepen nodig zijn om de druk op de zenuw te verlichten.

Schoenadvies:

  • Belangrijk is dat de schoenen breed genoeg zijn
  • Schoenen met een afwikkeling in de loopzool zorgen voor verlichting in de voorvoet
  • Schoenen van Ganter model Haylie en George, Finnamic modellen van FinnComfort maar ook de schoenen van Durea en Gijs zijn voorbeelden van schoenen die verlichting geven bij een mortons neuroom.

Hallux Valgus, Rigidus en Limitus

Hallux valgus, rigidus en limitus.
Een hallux valgus, hallux rigidus en hallux limitus zijn aandoeningen van de grote teen. Hallux valgus is een scheefstand van de grote teen richting de andere tenen. Hallux rigidus is een vorm van artrose waarbij de grote teen verstijft, en hallux limitus is een beperkte beweeglijkheid van het grote teengewricht.

Oorzaak:
De oorzaken variëren, maar kunnen genetische aanleg, verkeerde schoenen, overbelasting en trauma omvatten. Hallux valgus wordt vaak veroorzaakt door smalle schoenen en hoge hakken. Hallux rigidus en hallux limitus ontstaan vaak door slijtage en overbelasting.

 

Behandeling:
De behandeling kan bestaan uit schoenaanpassingen, fysiotherapie, ontstekingsremmers, orthopedische hulpmiddelen en in ernstige gevallen chirurgie. Heel veel pijnklachten kunnen we verlichten doormiddel van de juiste schoenen. Ook een passende voetbed bij de voet kan het loopcomfort verhogen.

Schoenadvies:

  • Draag schoenen op de juiste maat, wijdtemaat, leestvorm en pasvorm
  • Schoenen met een zacht materiaal (zacht leer, geweven stoffen) zorgen voor minder druk op het gewricht
  • Schoenen zonder naden en naadloze sokken zullen ook bijdragen aan het comfort
  • Voorbeelden van schoenen zijn Solidus, skechers, Mizuno

Hamerteen/klauwteen

Hamerteen/klauwteen.
Een hamerteen of klauwteen is een afwijking waarbij een of meerdere tenen krom staan, vaak als gevolg van een onbalans in de spieren, pezen of ligamenten die de teen recht houden. Dit kan leiden tot pijn en problemen bij het lopen

Oorzaak:
De oorzaken zijn divers en kunnen variëren van het dragen van te strakke schoenen, genetische factoren, tot aandoeningen zoals artritis of diabetes.

Behandeling:
De behandeling van een hamerteen of klauwteen hangt af van de ernst van de aandoening. In vroege stadia kunnen orthopedische hulpmiddelen zoals steunzolen, teenrekken, en aangepaste schoenen verlichting bieden. In ernstigere gevallen kan een operatie nodig zijn om de teen weer recht te zetten en de functie te herstellen. Fysiotherapie kan ook helpen bij het verbeteren van de spierbalans en flexibiliteit.

Schoenadvies:

Peesplaatontsteking

Peesplaatontsteking.
Een peesplaatontsteking, ook wel fasciitis plantaris genoemd, is een ontsteking van de peesplaat aan de onderkant van de voet. Deze peesplaat verbindt het hielbeen met de tenen en ondersteunt de voetboog.

Oorzaak:
Peesplaatontsteking wordt vaak veroorzaakt door overbelasting van de voet, zoals langdurig staan, rennen op harde oppervlakken, slecht schoeisel, of overgewicht. Plotselinge toename in activiteit kan ook bijdragen aan de ontsteking.

Behandeling:
De behandeling omvat rust, ijsapplicatie, en het dragen van ondersteunende schoenen of orthopedische inlegzolen. Rek- en versterkingsoefeningen voor de voet en kuiten kunnen helpen. Bij ernstige gevallen kan fysiotherapie, ontstekingsremmende medicatie, of zelfs een corticosteroïdeninjectie nodig zijn. In zeldzame gevallen wordt een operatie overwogen.

Schoenadvies:

  • Kies voor schoenen met een verstijfde loopzool of in combinatie met demping
  • De voetbedden van Aetrex kunnen verlichting bieden, bij de Beterlopenwinkel kun je vrijblijvend een 3D voetscan laten maken om zo het juiste voetbed te kunnen bepalen voor je voeten.
  • Schoenen van Durea, Gijs, Meindl, Lowa, en Mizuno kunnen de peesplaat ontlasten.

Bunion

Een Bunion is een knobbel die zich bevindt bij de kleine teen. De kleine teen kantelt naar binnen en zo ontstaat er een knobbel aan de buitenzijde aan de zijkant van de voet. Doordat de kleine teen kantelt komt deze vaak tegen de 4e teen aan en.dat kan nog al eens likdoorns veroorzaken.

Oorzaak 

Een Bunion wordt meestal veroorzaakt door het dragen van te smalle schoenen en is ook zeer gevoelig voor eelt en likdoorns.

Behandeling

Door het dragen van een teenspreider en de juiste schoenen kunnen de klachten verminderen.

Tips

  • De schoenen moeten echt breed genoeg zijn
  • Schoenen zonder naden aan de binnen kant van de schoenen die niet voelbaar zijn.
  • Zachte materialen zijn een echt een aanrader
  • Geschikte schoenen voor een Bunion zijn de geweven modellen van Skechers, Mizuno, Solidus Kea K, Solidus model Karma.

Zo is het natuurlijk ook goed om de voetstand zo goed mogelijk te krijgen en dat kan door de juiste schoenen en eventueel het juiste voetbed te gebruiken. Wij hebben dan ook een grote sortering aan voetbedden voor meerdere voetklachten.  Kan je geen keuze maken of twijfel je dan kan je een 3D voetscan laten maken in 1 van onze winkels om te zien welk voetbed er het best bij jouw voeten past.