Voetklachten

Er zijn volop kleine voetklachten die je mobiliteit beperken, in onderstaande voet kan je aanklikken waar het pijn doet en wat de voetklacht zou kunnen betekenen.

voetklachten-oplossen-beter-lopen-winkel

Hielspoor, Mortonse neuralgie of toch Hallux Valgus?

voetpijn

Hielspoor
Achilles Tendonitis

Krabbelteen
Morton's neuralgie
Metatarsalgie

Peesplaatontsteking
Boogpijn
Platvoet

Hielspoor
Achilles Tendonitis

Bunion

Hamerteen / klauwteen
Griekse voet

Hallux limitus / Rigidus
Hallux valgus

Hielspoor/Calcaneus(spoor)

Een hielspoor is vaak een pijnlijke en langdurige blessure. Een hielspoor is een verkalking onder de hiel, bij de aanhechting van de pees die naar de voorvoet loopt.

De oorzaak waardoor de hielspoor kan ontstaan is door overbelasting en verkeerde onevenwichtige belasting van de voeten.

De klachten uiten zich  in pijn onder de hiel. Pijn bij lopen en stilstaan en na bij het in beweging komen na een periode van rust.

Schoenoplossingen voor een hielspoor zijn bijvoorbeeld de schoenen van Finnnamic (Finn Comfort), Ganter model Gisa/Kai, modellen van Craft en Mizuno model Wave rider wave knit 3. enn niet te vergeten MBT schoenen. 

Alle schoenen die hierboven benoemd zijn hebben een afwikkeling in de loopzool, dit zorgt ervoor dat de voeten op de juiste manier afwikkelen en je zo de druk van de hiel afhaalt en je de voeten op de juiste manier belast.

Zenuwbeknelling/Mortonse neuralgie

Een mortonse neuralgie is een pijnlijke aandoening aan de voor voet. Het is een beknelling van een zenuw vaak tussen middenvoetsbeentjes.

Deze blessure wordt vaak veroorzaakt door een te zware belasting van de voorvoet, door bijvoorbeeld het lopen op te hoge hakken en te smalle schoenen.

De klachten uiten zich in pijn onder de voorvoet vaak met een uitstraling naar de tenen. Ook kunnen de tenen gevoelloos worden en is het weefsel rondom de zenuw vaak wat gezwollen.

Schoenoplossing hiervoor zijn bijvoorbeeld: Durea Go, Durea met een 1948 loopzool, schoenen van Perfect footwork maar ook schoenen met een goede demping in zool zoals modellen van Craft en Mizuno en Finnamic schoenen van Finn comfort.

Alle schoenen die hierboven benoemt zijn hebben een afwikkeling in de loopzool. Deze afwikkeling zorgt ervoor dat de voet gestuurd wordt om de juiste afwikkeling te maken zonder de voeten zelf te belasten. Je haalt hiermee de druk van de voorvoet af. Ook belangrijk is dat de schoenen breed genoeg zijn zodat de voorvoet ontspannen in de schoen past en de zenuw vrij komt te liggen.

Hallux Valgus, Rigidus en Limitus

Een vorm van een Hallux Valgus is voor veel mensen een pijnlijke aandoening die veroorzaakt wordt door te krappe schoenen maar meestal is het erfelijk.

De grote teen kantelt naar binnen waardoor er een bult ontstaat aan de binnenzijde van de voorvoet ter hoogte van de groet teen. Voeten met een Hallux Valgus zijn vaak snel vermoeid, hebben vaak zwakkere pezen waardoor het hielbeen makkelijk naar binnen kantelt en is gevoelig voor gewrichtsontstekingen.

Schoenoplossingen bij een hallux valgus kunnen bijvoorbeeld zijn: Schoenen van Ara, Mizuno en Craft maar ook de schoenen van Solidus (solicare soft) en Finn Comfort kunnen uitstekende oplossingen bieden.

De schoen die hierboven genoemd zijn allemaal voorzien van zachte materialen zodat de voor voet en vooral de knobbel geen extra druk krijgt. Ook is het van belang dat de voeten goed recht in de schoen gezet wordt voor een betere voetstand en lichaamshouding en tot slot is een goede afwikkeling in de loopzool mooi meegenomen om de druk van de voorvoet af te halen

Hamerteen/klauwteen

De hamerteen/klauwteen is vaak een lastige en pijnlijke aandoening aan de tenen. De tenen staan gekromd en dit komt meestal voor bij de 2e, 3e en/of 4e teen. De tenen zijn vaak likdoorn en eelt gevoelig omdat ze in een onnatuurlijke stand staan.

De hamertenen/klauwtenen worden vaak veroorzaakt door een afwijkende stand van de voeten, te korte pezen en verkeerde schoenen.

Er is vaak weinog te doen aan een hamerteen je kan een teenspreider laten aanmeten of eventueel laten opereren maar wij zijn van mening dat je met de juiste schoenen heel goed kunt lopen en zonder pijn.

Schoenoplossingen voor een hamerteen/klauwteen zijn bijvoorbeeld, Ara L.A. Fudshion 4G, Finn Comfort Otaru, Ganter Klara. 

Het is heel belangrijk dat de tenen de ruimte krijgen die ze nodig hebben en zo min mogelijk of geen naden die voelbaar zijn over de tenen heen lopen. Zo is het natuurlijk ook goed om de voetstand zo goed mogelijk te krijgen en dat kan door de juiste schoenen en eventueel het juiste voetbed te gebruiken. Bij ons kun je een 3D voetscan laten maken om te zien welk voetbed er het best bij je voeten past.

Peesplaatontsteking

Een peesplaatontsteking is een ontsteking aan de pees die onder de gehele voet doorloopt.

Je ervaart vaak een stekende pijn onder de hiel van de voet die door kan lopen tot aan het gewelf. Een pijnlijke en langdurige blessure.

Met rust zou deze klacht over moeten gaan maar omdat het vaak langdurig is kun je met de juiste schoenen ook rust bieden aan de voet en zo toch blijven bewegen..

Schoenoplossingen bij een peesplaatontsteking zijn bijvoorbeeld de schoenen van Durea GO, Meindl wandelschoenen, Mizuno Paradox en Durea 6221 K en de schoenen van Perfect footwork.

De boven genoemde schoenen hebben allemaal een afwikkeling in de loopzool voor een juiste houding en sturing van de voeten zonder dat je je voeten daarvoor hoeft te belasten. Zo haal je de druk onder de voeten weg en geef je de voeten de rust die ze nodig hebben bij een peesplaatontsteking.

Bunion

Een Bunion is een knobbel die zich bevindt bij de kleine teen. De kleine teen kantelt naar binnen en zo ontstaat er een knobbel aan de buitenzijde aan de zijkant van de voet. Doordat de kleine teen kantelt komt deze vaak tegen de 4e teen aan en.dat kan nog al eens likdoorns veroorzaken.

Een Bunion wordt meestal veroorzaakt door het dragen van te smalle schoenen en is ook zeer gevoelig voor eelt en likdoorns. 

Door het dragen van een teenspreider en de juiste schoenen kunnen de klachten verminderen.

Schoenoplossingen voor een Bunion zijn bijvoorbeeld, schoenen van Craft fuseknit, Solidus Kea K, Hartjes XS Flex. 

De schoenen moeten echt breed genoeg zijn en het liefst zo dat de naden aan de binnen kant van de schoenen niet voelbaar zijn. Zachte materialen zijn dan ook echt een aanrader en zorgen ervoor dat lopen weer zonder pijn kan.